سبد خرید شما خالی است
اگر از داوطلبان شرکت کننده در آزمون های آزمایشی هستید، احتمالا با این چالش رو به رو شده اید که علیرغم مطالعه کامل باز هم نتیجه دلخواه از آزمون های آزمایشی نمی گیرید!
معمولا با بررسی کارنامه و تحلیل آزمون داوطلب، تعداد بالای پاسخ های غلط به خوبی توجیه کننده این وضعیت است و این مسئله میتواند به صورت مستقیم بر انگیزه داوطلب تأثیر گذاشته و در مسیر مطالعاتی فرد اختلال ایجاد کند. عواملی که موجب افزایش تعداد پاسخهای غلط در آزمونهای آزمایشی میشوند، متنوع و پیچیده هستند. درکی دقیق و شفاف از این علل و تلاش برای رفع آنها میتواند به داوطلبان کمک کند تا با شناسایی نقاط ضعف خود، اقدامات موثری برای تقویت آمادگی و عملکرد خود در آزمونها انجام دهند.
از مهمترین علل تعداد بالای پاسخ غلط در آزمون آزمایشی به شرح زیر میباشد:
فشار روانی و استرس
استرس و اضطراب میتواند تمرکز داوطلب را کاهش دهد و باعث کاهش توانایی پاسخ دهی به سوالات می شود. استفاده از تکنیکهای مدیریت استرس و حفظ آرامش میتواند به کاهش استرس و افزایش بازدهی و تمرکز فرد کمک کند.
یادگیری ناقص
یادگیری ناقص به این معنی است که یکی از مراحل ادراک، تثبیت و تسلط کامل نشده و احتمالاً درک کامل و جامعی از مبحث ایجاد نشده و نیاز به مطالعهی بیشتر، اصولی تر و بررسی کمی و کیفی فرایند مطالعه دارد. سعی کنید برنامهای منظم برای مرور مطالب و تست زنی داشته باشید و مطمئن شوید که به خوبی مفاهیم را درک کردهاید. ایجاد یک برنامه مطالعه پیوسته میتواند به آمادگی بهتر برای آزمون کمک کند.
درک نکردن سوال
گاهی اوقات ممکن است داوطلبان سوالات را به درستی درک نکنند یا توجه کافی به فعل ها و قیدهای به کاررفته در صورت سوال نداشته باشند که موجب انتخاب پاسخ اشتباه میشود. راهحل پیشنهادی، دقت در خواندن سؤال و خط کشیدن دور کلمات کلیدی سوال است تا در ذهن پررنگ شوند. نکته قابل توجه برای پیدا کردن جواب صحیح، از میان گزینهها، تمام آنها را بررسی کنید. برخی از داوطلبان به محض دیدن نشانه هایی از جواب در یک تست، همان گزینه را انتخاب میکنند بدون آنکه گزینههای بعدی را مورد بررسی قرار دهند غافل از اینکه سوال دارای تله تستی است.
جابهجا وارد کردن پاسخ
از اشتباهات رایج تست زنی کنکوریها، اشتباه وارد کردن گزینه صحیح در پاسخ نامه است به همین دلیل توصیه میشود جواب هر تست را بلافاصله وارد پاسخنامه کنید و هر 10 سوال یکبار، پاسخ نامه را بررسی کنید که جوابها را درست وارد کرده باشید.
سؤالات شکدار و شانسی
حریص نباشید! اگه دیدید تعداد سوالات سفید نزده زیادی دارید و دوست ندارید این تعداد پاسخ سفید داشته باشید و میخواهید چند سوال دیگه هم علامت بزنید معمولا از این لحظه به بعد سوالات رو شانسی و یا با شک می زنید. وقتی آزمون بیش از حد معمول سخت باشه این اتفاق در بین داوطلبان قوی تر بیشتر دیده میشه و به همین علت نتیجه دلخواه را نمی گیرند.
بنابرین صرفا به این دلیل که تعداد سوالات نزده شما زیاد است یا به خاطر اینکه فقط بین دو گزینه شک دارید و مطمئن هستید یکی از این دو گزینه جواب سوال است نباید پاسخ بدهید، تا شاید شانسی درصد بالاتری کسب کنید. اینجاست که باید قدرت نه گفتن و دل کندن از سوال رو داشته باشید و هیچ وقت سوال شک دار را پاسخ ندهید. میتوانید کنار سوال علامت بزنید و پایان آزمون اگر زمان داشتید دوباره به سوال برگردید و باید توجه داشته باشید که هرگز نباید سوالات مباحثی که مطالعه نکردید را پاسخ بدهید چون احتمالا تسلط و علم کافی برای پاسخگویی به سوال را ندارید.
عدم تحلیل آزمون
مهم ترین اقدام برای کاهش اشتباهات در آزمون ها تحلیل آزمون است. حتماً بعد از آزمون پاسخنامه را بررسی و تمام سوالات را با دقت چک کنید و دلیل پاسخ های غلط را پیدا کنید. ممکن است بیدقتی کرده باشید، سوال از بخشی باشد که مطالعه نداشتید، زمان کم آوردید یا اینکه واقعاً تسلط نداشتید. حتماً مطمئن بشید که پاسخنامه رو درست پر کردید و اشتباه در انتقال به برگه پاسخنامه نبوده. یک دفتر تهیه کنید و نکات مهم سوالاتی که غلط زدید را یادداشت کنید. دفتر نکات را قبل از آزمون حتما مرور کنید این دفتر چکیده ای از اشکالات شماست پس مرور این دفتر، از تکرار این اشتباهات جلوگیری می کند. اگر این اشتباهات را از الان شناسایی و برطرف نکنید به احتمال زیاد در کنکور هم مشابه همین اشتباهات را تکرار خواهید کرد.
عدم مدیریت زمان
برای جلوگیری از کمبود وقت همه تکنیک های مدیریت زمان در جلسه آزمون را اجرا کنید و با آرامش بیشتر به سوالات پاسخ دهید و نمره منفی کمتری بگیرید. بسیاری از تستهای کنکور سطح آسانی دارند و اگر شما بتوانید این سوالات را پاسخ دهید، درصد زیادی از آزمون را به راحتی به دست خواهید آورد. سعی کنید با یکبار خواندن صورت سوال بتوانید تصمیم بگیرید که به آن سوال خاص جواب بدهید یا آن را رها کنید. روش صحیح پاسخ دادن به سوالات آزمون بدین صورت است که ابتدا باید سوالات آسان را شناسایی کنید و به آنها پاسخ دهید، در حین پیدا کردن تستهای آسان نیز کنار تستهای سخت و وقت گیر علامت بگذارید تا در پایان آزمون به سراغ آنها بروید. به هر درس به اندازه سوالاتی که دارد زمان اختصاص دهید و بهتر است سرعت تست زنی خود را نیز افزایش دهید تا وقت اضافه ی ذخیره برای بررسی مجدد سوالات سخت و وقت گیر داشته باشید.
سرعت و عجله
یک دسته داوطلبان برای افزایش سرعت عمل و ذخیره زمان خیلی سریع و با دقت پایین صورت سوال را می خوانند و با دقت بالا سوال را بررسی نمی کنند. سرعت بیش از حد در پاسخگویی ممکن است نتیجه عکس داشته باشد و به دلیل بیدقتی، نکتههای سوال از دید شما پنهان بمانند. در واقع سرعت در پاسخگویی به معنای سرسری رد شدن نیست بلکه باید چشمها، دستها و ذهن شما به طور همزمان متمرکز بر روی تست شوند. شما باید در عین حالی که سرعتِ بالایی کسب می کنید، دقت و مهارتِ خواندنِ سوالات را هم بالا ببرید و درک کنید طراح سوال دقیقا چه چیزی خواسته است؟
سعی کنید بر روی یک تست متمرکز شوید و بعد از آنکه پاسخ صحیح را پیدا کردید به سراغ سوالات بعدی بروید. از این تست به آن تست پریدن و مدام دفترچه را ورق زدن باعث آشفتگی ذهنی میشود و تمرکز شما را به هم خواهد ریخت.
پافشاری و وسواس زیاد
یکی دیگر از اشتباهات رایج داوطلبان در آزمون ها، کلنجار رفتن بیش از حد با بعضی سوالاست. معمولا داوطلبان سعی دارند سوالات مربوط به مباحثی که مطالعه کامل داشتند را پاسخ دهند بدون توجه به این نکته که ممکن است این سوال جزء سوالات واقعا سخت آن درس یا مبحث باشد و اصلا نباید پاسخ داد و مدام با سوال کلنجار میروند، تا جایی که چند دقیقه از تایم آزمون را از دست می دهند و پاسخ سوال را هم با قطعیت پیدا نمی کنند. این موارد طبیعی است، به راحتی از سوال عبور کنید و دقت کنید که حتی رتبه یک کنکور هم به تمامی سوالات پاسخ نمیدهد. پس اجازه ندهید وسواس و پافشاری زیاد برایتان نمره های منفی به ارمغان بیاورند.
تعداد تست کم
موفقیت در کنکور تنها با مطالعه زیاد و استفاده از منابع آموزشی مختلف ممکن نیست و داوطلبان باید مهارتهای تست زنی خود را نیز تقویت کنند. مهارت پاسخ به تست ها در آزمون مهارتی نیست که با تمرین در جلسه آزمون تقویت شود و باید از همان ابتدای مسیر بعد از خواندن هر مطلب تست زنی را هم تمرین کنید تا سرعت پاسخگویی شما به سوالات افزایش پیدا کند و با دیدگاه طراحان سوال و تله های تستی مبحث آشنا شوید.
سخن پایانی
به یاد داشته باشید که مهارت آزمون دادن نیاز به تمرین مداوم و پیوسته دارد و در آخر امید است که با بهرهگیری از این استراتژیها و نکات کلیدی گفته شده، شاهد کاهش تعداد پاسخهای غلط و افزایش سطح آمادگی داوطلبان در آزمونها باشیم.