چگونه مطالعه مستمر را به عادت تبدیل کنیم

توسط : آناهید گستر خلیلی

یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی که می‌تواند موفقیت شما در کنکور را تضمین کند، ایجاد عادت‌های مؤثر برای مطالعه مستمر است. شاید بسیاری از شما روزهایی را تجربه کرده‌اید که با انگیزه فراوان تصمیم می‌گیرید ۱۰ ساعت درس بخوانید، اما پس از یکی دو روز، انگیزه‌تان کاهش می‌یابد و از برنامه عقب می‌افتید. این اتفاق کاملاً طبیعی است، اما مشکل اصلی زمانی رخ می‌دهد که ما منتظر انگیزه می‌مانیم; در واقع، آن دسته از افرادی که موفق می‌شوند، کسانی هستند که نه بر اساس انگیزه، بلکه با استفاده از عادت‌های درست و اصولی مطالعه می‌کنند. در مسیر موفقیت کنکور، تنها تلاش و پشتکار کافی نیست، بلکه استمرار در مطالعه، نقشی تعیین‌کننده در کسب رتبه برتر و رسیدن به هدف نهایی ایفا می‌کند. 

اهمیت مطالعه مستمر در مطالعه

حجم زیاد مطالب درسی را تنها با مطالعه مستمر و منظم می‌توان پوشش داد، که برای پاسخگویی به سوالات کنکور ضروری است. زمانی که شما دروس را به صورت منظم و مستمر مرور و مطالعه می‌کنید، اطلاعات به حافظه بلند مدت منتقل و باعث درک عمیق تر می‌شوند. اما اگر بین مطالعات فاصله زیادی ایجاد شود، ذهن ما مطالب را فراموش می‌کند و دوباره باید از ابتدا یاد بگیریم. که این امر با اتلاف وقت و انرژی ما همراه است.در واقع، وقتی به صورت مستمر مطالعه کنید، بدون فشار زیاد می‌توانید بازدهی بالاتری داشته باشید. علاوه بر این ها مطالعه مستمر و مشاهده پیشرفت در یادگیری، اعتماد به نفس داوطلب را افزایش می‌دهد و او را برای مقابله با چالش‌های کنکور آماده می‌کند و از استرس و اضطراب او می کاهد.

چگونه مطالعه مستمر را به عادت تبدیل کنیم؟

شروع با گام‌های کوچک

از آنجایی که ممکن است مطالعه طولانی مدت هر روزه و فشرده در ابتدا برای شما دشوار باشد، توصیه می‌کنیم که با گام‌های کوچک شروع کنید. برای شروع باید ذهن خود را کم‌کم به این روند جدید عادت دهید. در ابتدا نباید انتظار داشته باشید که بلافاصله هر روز ۱۰ ساعت مطالعه کنید و به یکباره فشار زیادی به ذهن خود وارد کنید. به مرور زمان می‌توانید مدت زمان مطالعه خود را افزایش دهید. 

برنامه ریزی و هدف‌گذاری 

اگر شما برای رسیدن به یک هدف خاص تلاش می کنید مانند رتبه یا دانشگاه خاص و ... پس برای رسیدن به هدف ، نیاز به برنامه دارید . برنامه ی شما باید روزانه ، هفتگی ، ماهانه ، ۳ ماهه و ۶ ماهه باشد تا مسیر روشن باشد و بدانید در کوتاه مدت و بلند مدت قرار است کجا باشید و چه روندی را طی کنید . مطالعه بدون برنامه باعث بی انگیزگی و آشفتگی ذهن شما می در نتیجه باعث عدم تمرکز کافی حین مطالعه و یا به تاخیر انداختن آن ها می شود. این مطالعه باید متناسب با شرایط و روحیات شما باشد. فراموش نکنید که برنامه ریزی دقیق نیازمند تبحر و تجربه است پس پیشنهاد میشود حتما از یک مشاور با تجربه در این زمینه کمک بگیرید.(اهمیت داشتن برنامه درسی

عدم مقایسه ی خود با دیگران

یکی از بدترین آفت ها در مسیر کنکور مقایسه خود با دیگران است، شما هر زمان شروع کنید باز هم یک تعداد از شما زودتر شروع کرده اند، در مقایسه خود با دیگران دو حالت پیش می آید: یا بقیه از شما بهتر پیش رفته اند که این باعث سرد شدن و از دست رفتن انگیزه شما و مطالعه نوسانی می شود و رغبتی برای ادامه مسیر نخواهید داشت، در حالت دوم بقیه از شما عقب تر هستند که این باعث اعتماد به نفس کاذب و باز هم تاخیر در اجرا کردن برنامه شما می شود.

داشتن تنوع مطالعاتی

اگر کل روز را به یک درس اختصاص دهید ذهنتان خسته می شود و بازدهی ذهن شما کاهش می یابد. این عدم تمرکز و یادگیری کم کم باعث می شود از درس خواندن فرار کنید و روزهایی که انگیزه و انرژی کافی ندارید ساعت مطالعه صفر یا خیلی پایینی داشته باشید . هرچه تنوع درس زیاد باشد میل ما به مطالعه بیشتر می‌شود . سعی کنید برنامه مطالعاتی از دروس متنوع داشته باشید. بهتر است در شروع برنامه که انرژی بیشتری دارید دروس سخت تر و چالشی تر را انجام دهید و انتهای برنامه دروس راحت و مورد علاقه ی خود را مطالعه کنید . تنوع در مطالعه یکی از راه های افزایش ساعت مطالعه نیز هست .

عدم کمال گرا در مطالعه 

از مهم ترین و تاثیرگذار ترین عوامل در مطالعه نوسانی، کمال گرایی داوطلبان است، فرد تصور می‌کند همه روزها را باید عالی و بدون نقص مطالعه کند و تفکر صفر و صد دارد. مثلا زمانی که خواب بماند و چند ساعتی دیرتر از روزهای قبل از خواب بیدار شود مابقی روزش را هم به همین بهانه از دست می‌دهد و درس نمی‌خواند . به جای از دست دادن مابقی روز، بهتر است درس های برنامه را در زمان باقی مانده بخواند و دروس اجرا نشده را در پارت جبرانی اجرا کند.

پذیرش شکست و یادگیری از آن

گاهی ممکن است احساس کنید که به اهداف مطالعاتی خود نرسیده‌اید اما نباید این موضوع را فراموش کنید که حتی رتبه های برتر کنکور هم هر روز را به شکل عالی مطالعه نکرده اند و به مهم ترین اصلی که پایبند بوده اند استمرار بوده است. آن ها از کوچیک ترین ساعت ها و روزها به بهترین شکل استفاده کرده اند و از مسیر خود دوره نشده اند.

حفظ تعادل بین مطالعه و استراحت 

فرایند مطالعه نباید باعث فشار بیش  از حد یا فراموش کردن جنبه‌های دیگر زندگی شود، مطالعه بدون استراحت می‌تواند منجر به فرسودگی و خستگی ذهنی شود. تعادل میان کار، استراحت و تفریح بسیار مهم است.

مدیریت استرس و اضطراب 

یکی از دلایل درس خواندن نوسانی، استرس و اضطراب است. این احساسات ممکن است در برخی از افراد باعث شوند که نتوانند به یک برنامه به صورت منظم و مستمر پایبند باشند. با استفاده از روش‌های مدیریت استرس مانند تنفس عمیق، مدیتیشن و انجام ورزش می‌توانید این احساسات را کاهش دهید و با آرامش بیشتری به مطالعه بپردازید.

حفظ انرژی و انگیزه

افت انگیزه یکی از چالش‌های اصلی برای بسیاری از داوطلبان است. برای مقابله با این مشکل، باید هدف خود را همواره به یاد بیاورید، همیشه دلیلی روشن برای درس خواندن داشته باشید و به خود یادآوری کنید که چرا این مسیر را انتخاب کرده‌اید و همچنین، از جملات انگیزشی برای تقویت روحیه خود استفاده کنید و تنوع در روش‌های مطالعه ایجاد کنید تا از یکنواختی آن جلوگیری کند. فراموش نکنید که به موفقیت‌های کوچک خود پاداش دهید.

گزارش روزانه

 سعی کنید گزارشی روزانه از کارهایی که انجام می دهید تهیه کنید، وقتی هرشب عملکرد روز خود را ثبت می کنید متوجه زمان های از دست رفته ی خود می شوید و به شما کمک می‌کند که در مسیر خود ثابت‌قدم باقی بمانید.

سخن پایانی

در پایان فراموش نکنید که عادت‌های مثبت نیاز به تکرار و تمرین دارند. سعی کنید هر روز در ساعت مشخصی مطالعه کنید تا این عادت به بخشی از روال روزانه‌تان تبدیل شود. استمرار در مطالعه، شاه‌کلید موفقیت در کنکور است. با هدف‌گذاری، برنامه‌ریزی، مدیریت زمان، استفاده از روش‌های مطالعه فعال، استراحت منظم و دوری از عوامل حواس‌پرتی، می‌توانیم استمرار در مطالعه خود را تقویت کنیم و با آمادگی کامل در کنکور شرکت کنیم و به هدف نهایی خود دست یابیم.