چگونه ترازمان را در آزمون های آزمایشی افزایش دهیم

افزایش تراز در آزمون های آزمایشی برای همه کنکوری‌ها انرژی دهنده و خوشحال کننده است. چون که تراز آزمون‌‌های آزمایشی، وضعیت کلی روند مطالعه و جایگاه آنها را در بین رقبای شرکت کننده در آزمون نشان می دهد. بعد از برگزاری آزمون‌های آزمایشی، داوطلبان بی‌صبرانه منتظر اعلام نتایج کارنامه و دیدن ترازشان هستند. ولی امان از زمانی که تراز و رتبه مناسبی را کسب نکنند و گاها بدون توجه به نحوه مطالعه و روند آزمون هایشان، همین موضوع باعث دور شدن از ادامه مسیر آزمون ها می شود.

هرچند درست است که افزایش تراز بیانگر افزایش تسلط شما بر منابع و مباحث درسی می باشد، اما باید این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که افزایش تراز آزمون ها عموما رفته رفته و در چند مرحله آزمون اتفاق می افتد یعنی اینطور نباشد که از کم شدن تراز خود در آزمون های اولیه دلسرد شده و شرکت در آزمون های بعدی را رها کنید.

یکی از ایرادات بزرگ داوطلبان کنکور در آزمون های آزمایشی، عدم توجه به نقاط ضعف در آزمون های گذشته است. به طوری که فقط در پی جبران آزمون قبلی، برای آزمون بعدی بیشتر مطالعه کرده و  بدون در نظر گرفتن ایرادت آزمون قبلی و صرفا جهت حفظ روحیه و انگیزه خود، تمام توجه را معطوف به آزمون آینده میکند. غافل از اینکه همین ضعف ها بعدا در آزمون های دیگر و کنکور اصلی مجددا سر راهش قرار می گیرد. همین مورد(عدم توجه به آزمون قبلی) باعث شده شما در آزمون بعدی هم درصد و تراز خوبی کسب نکرده و به مرور زمان باعث نا امیدی شود. پس از همین الان خیلی منطقی و با حوصله ضعف آزمون های قبلی را بر طرف کرده و در ادامه شاهد افزایش تراز خود در آزمون ها باشید.

 بنابراین اولین و مهمترین راه حل برای افزایش تراز، تحلیل آزمون های قبلی و پیدا کردن ایرادات و رفع آنها و تکرار نکردن در آزمون های آینده است.

دومین راه حل در طریقه افزایش تراز، تست زدن است. اگر این تصور را دارید که صرفا با مطالعه و مرور بیشتر مباحث و سرفصل های آزمون می توانید، نتیجه بهتری بگیرید، سخت در اشتباه هستید. شما برای تسلط بیشتر باید با انواع تست آشنا و در تست زدن دانش خود را به چالش بکشید.

سومین راه حل، کنترل پاسخگویی به سوالات می باشد. برخی از داوطلبان در جلسه آزمون آزمایشی یا حتی کنکور اصلی تمایل دارند تمامی تست ها را پاسخ داده و پاسخنامه کاملا سیاه و پر شده باشد. چنانچه تسلط کافی دارید و با آمادگی عالی در جلسه حاضر شده اید میتوانید همه تست ها را بزنید. اما وقتی با مهارت نسبی حضور پیدا کردید، باید فقط سوالاتی که می توانید را پاسخ دهید. پاسخ به سوالات شک دار یا مباحثی که مطالعه نداشته اید باعث کاهش تراز شما می شود. 

چهارمین راه حل، کنترل استرس و زمان جلسه آزمون می باشد. استرس داشتن در آزمون امری طبیعی و غیر قابل انکار بوده ولی باید راه کنترل آن را بلد باشید، زیرا ممکن است همین استرس باعث بی دقتی در پاسخگویی به سوالات شود. گاهی این استرس بابت کمبود وقت در پاسخ به سوالات آزمون بوده و گاهی نگرانی از بابت مواجه با سوال سخت است. اگر داوطلب کنکوری تکنیک پاسخ به سوالات را بلد باشد(پاسخ سوالات از ساده به سخت) قابلیت این را خواهد داشت که هم زمان را مدیریت کرده و وقت کم نیاورد و هم سوالات را با دقت بیشتری پاسخ دهد.

پنجمین راه حل، خواندن دقیق و با تمرکز منابع مطالعاتی است. خواندن کامل و دقیق منابع درسی سهم بالایی در افزایش تراز آزمون و موفقیت در کنکور دارد. چون سوالات کنکور هم بر اساس همین کتاب‌ها طراحی شده، فقط کافی است با دقت و با توجه به تمام جزئیات و مرورهای کافی و مناسب آنها را بخوانید.

از نگاهی دیگر درباره علل کاهش تراز آزمون آزمایشی می توان گفت:

  • استرس زیاد در جلسه آزمون
  • عدم تسلط کافی به مطالب کتاب
  • عدم مدیریت زمان سر جلسه آزمون
  • عدم آشنایی با تکنیک‌های تست‌زنی
  • عدم تحلیل درست آزمون های قبلی
  •  

به دلیل اهمیت زیاد تحلیل آزمون آزمایشی در افزایش تراز، در ادامه توضیح مختصری در این مورد عنوان کرده ایم.

هنگام تحلیل آزمون آزمایشی با سه دسته سوال مواجه هستید که بررسی دقیق آنها، عملکرد شما را مشخص خواهد کرد. سوالات با پاسخ غلط، سوالات با پاسخ درست و سوالاتی که به آن‌ها پاسخ نداده‌اید. تحلیل هر یک از این سوالات و پیدا کردن دلیل آن، شما را متوجه اشتباهاتتان خواهد کرد.

سوالات با پاسخ غلط: بررسی سوالاتی که پاسخ اشتباه به آ‌ن‌ها داده‌اید، سبب می‌شود دلایل بی‌دقتی خود یا تله‌های تستی را متوجه شوید و این خطا را در آزمون سراسری تکرار نکنید.

سوالات با پاسخ درست: بررسی سوالاتی که پاسخ درست به آنها داده‌اید به شما کمک می‌کند با سایر روش‌های رسیدن به پاسخ درست نیز آشنا شوید. علاوه بر این ممکن است برخی از سوالات را از روی شانس یا با روش اشتباه به پاسخ درست رسیده باشید، اما بررسی پاسخ صحیح شما را متوجه این اشتباه خواهد کرد.

سوالات بدون پاسخ: سوالات بدون پاسخ معمولا سوالاتی هستند که شما در میان دو گزینه مردد هستید و نمی‌توانید پاسخ صحیح قطعی را پیدا کنید و یا از جمله سوالاتی هستند که زمان زیادی را برای یافتن پاسخ صحیح باید صرف کنید، به همین دلیل آنرا بدون پاسخ رها کرده‌اید. در این گونه موارد با تحلیل آزمون آزمایشی متوجه نکات مهم و روش پاسخ‌دهی سریع‌تر به سوالات خواهید شد.

 تحلیل آزمون آزمایشی به شما کمک می‌کند، مباحث مهم هر درس و مباحثی که ممکن است از آنها سوالات پیچیده و ترکیبی طرح شود را بیشتر بشناسید و در برنامه ریزی کنکور خود زمان بیشتری را به این مباحث اختصاص دهید. با تحلیل آزمون آزمایشی، اشکالات و نواقص یادگیری خود را در روند مطالعه میشناسید و در زمان باقی‌مانده برای رفع یا بهبود ضعف‌های خود تلاش می‌کنید. این کار مهارت شما را در تست‌زنی آزمون تقویت می‌کند.

سخن پایانی

تحلیل آزمون آزمایشی، میزان تسلط شما در جلسه آزمون را افزایش و درصد خطاهایی چون اشتباه خواندن سوالات یا گزینه‌ها و یا گیر افتادن در دام تله‌های تستی را کاهش می‌دهد.