جذاب‌ترین گرایش ارشد مامایی یعنی مامایی پزشکی قانونی

دانشجویان مقطع کارشناسی رشته مامایی بدون هیچ‌گونه گرایشی این رشته را پشت ‌سر می‌گذرانند. اما در صورت تمایل به ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد نیاز است تا بر اساس علاقه و استعداد خود و از طریق کنکور وزارت بهداشت یکی از رشته های کارشناسی ارشد مجموعه مامایی را انتخاب کرده و به ادامه تحصیل در رابطه با آن بپردازند.

رشته های کارشناسی ارشد مجموعه مامایی 

دانشجویان می تواند در مقطع ارشد این مجموعه، یکی از دو رشته مامایی یا مشاوره در مامایی را انتخاب کنند. که در این مقاله ابتدا به کارشناسی ارشد مامایی و گرایش های آن می پردازیم. عموما پذیرفته شدگان ارشد مامایی بعد از ورود به دانشگاه محل قبولی و از ترم دوم، برحسب علاقه وارد یکی از گرایش های زیر خواهند شد.

گرایش های کارشناسی ارشد مامایی

  • گرایش بهداشت باروری
  • گرایش مامایی جامعه نگر
  • گرایش آموزش مامایی
  • گرایش مامایی قانونی
  • گرایش مدیریت مامایی

 

گرایش بهداشت باروری

گرایش باروری از جمله رشته‌های محبوب در مقطع ارشد مامایی محسوب می‌شود. دانشجویان با تحصیل در این گرایش درباره موضوعات متعدد بهداشت باروری مانند تغذیه، امور جمعیتی، اپیدمیولوژی، حقوق و روش‌های پیشرفته در خصوص باروری و ناباروری اطلاعات لازم را کسب می‌کنند. بر اساس این اطلاعات می‌توانند به مدیریت، برنامه‌ریزی، آموزش و تحقیق درباره بهداشت باروری بپردازند. فارغ‌التحصیلان این رشته در مراکز تحقیقاتی، آموزشی و برنامه‌ریزی جهت انجام وظیفه در خصوص بهداشت باروری فعالیت خواهند داشت. از مهم‌ترین اهداف این رشته می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. تکمیل و تامین کادر علمی مراکز تحقیقاتی، آموزشی و دانشگاه‌های کشور در خصوص رشته مامایی و همچنین بهداشت باروری
  2. تکمیل و تامین کادر متخصص و متعهد برای مدیریت، برنامه‌ریزی و ارزشیابی در خصوص بهداشت باروری
  3. انجام تحقیقات لازم برای دستیابی به جدیدترین دستاوردهای علمی و بهداشت باروری در حوزه بین‌المللی

گرایش مامایی جامعه نگر

مامایی جامعه نگر از دیگر گرایش‌های کارشناسی ارشد مامایی است که بر اساس آن نیازهای جامعه طبق جدیدترین و به‌روزترین دستاوردهای علمی دنیا هماهنگ می‌شود. نقش فارغ‌التحصیلان این رشته به عنوان ماما بیشتر در خصوص محل زندگی و همچنین محل کار مددجویان صورت گرفته و نقش اساسی در ارتقاء و بهبود سلامت زنان دارد. مامایی جامعه نگر درباره مسائل خانوادگی و اجتماعی با زنان در ارتباط بوده و آن‌ها را در فرایند اتفاقات مهم زندگی مانند بارداری، فرایند زایمان، مراقبت از نوزاد و شیردهی حمایت می‌کند. کلیه وظایف ماما از جمله زایمان در منزل و همچنین مراقبت‌های قبل و پس از آن بر اساس  نظارت شبکه پزشکی کشور صورت می‌گیرد. در واقع شناخت و شناسایی مشکلات کودکان و مادران و همچنین انجام اقدامات مناسب برای برطرف کردن آن‌ها از جمله اهداف کلی مامایی جامعه نگر محسوب می‌شود. وجود این گرایش در رشته مامایی باعث می‌شود تا حاملگی‌های کم‌خطر و طبیعی شناسایی شده و تخت‌های بیمارستان بی‌جهت پر نشوند. بر اساس نتیجه‌گیری کلی می‌توان گفت که مامایی جامعه نگر نقش موثری در بهبود وضعیت بهداشتی کودکان و زنان جامعه دارد. بنابراین جهت افزایش سطح آگاهی و علم ماماها لازم است برنامه آموزشی مدون و جامعی طراحی و انجام شود.

گرایش آموزش مامایی

از دیگر گرایش‌های کارشناسی ارشد مامایی می‌توان به گرایش آموزش مامایی اشاره کرد که داوطلبان این گرایش لازم است در کنکور ارشد مامایی وزارت بهداشت ثبت‌نام و شرکت کنند. این گرایش بیشتر به موضوع بارداری و زایمان (بخش زایشگاه و نوزادان)، بیماری‌های زنان (در درمانگاه زنان) می‌پردازد. فارغ‌التحصیلان گرایش آموزش مامایی می‌توانند در بخش هایی همانند بهداشت و بیماری‌های زنان و زایمان در مراکز بهداشت فعالیت کرده و یا به تدریس در این حوزه بپردازند.

 

گرایش مامایی پزشکی قانونی

جذاب‌ترین گرایش‌های ارشد مامایی به گرایش مامایی قانونی اختصاص دارد. در این گرایش دروسی از جمله پزشکی قانونی و مامایی، تجاوز و خشونت علیه کودکان و زنان، قوانین و مقررات جرم‌شناسی و غیره ارائه می‌شود. با توجه به این امر فارغ‌التحصیلان در فضای کاری علاوه بر انجام امور مامایی، فرایند قانونی مشکلاتی که در این حوزه به وجود می‌آید را نیز بررسی کرده و بر عهده دارند.

 

گرایش مدیریت مامایی

گرایش مدیریت مامایی از جمله رشته‌های جدید کارشناسی ارشد مامایی است که در سال‌های اخیر شاهد راه‌اندازی آن بوده‌ایم. این رشته با توجه به لزوم شناخت و آشنایی ماما و پرستاران نسبت به اصول و مبانی مختلف مدیریت در مقطع ارشد ارائه شده است. در حال حاضر مدیریت مامایی و پرستاری از مهم‌ترین بخش‌های درمانی بیمارستان‌ بوده که جهت برقراری ایمنی و سلامت بیماران راه‌اندازی شده است. در ادامه به برخی از وظایف مدیریت مامایی اشاره می‌کنیم:

  • برنامه‌ریزی در خصوص ارتقاء کیفیت و بهبود فعالیت‌های ارائه شده به مددجویان
  • تعیین اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت به منظور حفظ، تامین و ارتقاء سطح رفاه اجتماعی و سلامت مددجو بر اساس خط‌مشی‌های مشخص و ارائه پیشنهادات لازم به مقامات ذیربط
  • برنامه‌ریزی و طراحی برای تشکیل و همچنین شرکت در کمیته‌های ویژه همراه با شرح وظایف معین (پژوهشی، آموزشی، نظارت و کنترل عفونت و غیره)
  • تعیین روش‌ها و اتخاذ تصمیمات درست و بر اساس جدول زمانبندی جهت رسیدن به اهداف مشخص شده
  • اجرا و تدوین برنامه‌های آموزشی لازم به بیمار و خانواده در سطح‌های مختلف پیشگیری
  • بهره‌گیری از نیروی انسانی با توجه به توانایی کارکنان در شیفت‌های مختلف
  • مصاحبه و انتخاب داوطلبان جهت معرفی به کارگزینی
  • هدایت و رهبری کلیه واحدهای ذیربط برای تحقق اهداف بزرگ سازمانی
  • ایجاد شرایط و ارائه راهکارهای مناسب و بهینه جهت استفاده صحیح از منابع برای دستیابی به هدف‌های مورد نظر