سبد خرید شما خالی است
از پر تکرارترین موضوعاتی که اکثر رتبه های برتر هر ساله تاکید فراوانی بر نقش پر رنگ و متمایز کننده آن در مسیر کنکور و آزمون های آزمایشی دارند، مدیریت زمان در جلسه آزمون است.
احتمالا پس از طرح این موضوع این سوال در ذهن شما شکل گرفته که مدیریت آزمون چیست ؟
چه تکنیک هایی برای مدیریت آزمون مهم و حیاتی هستند؟
چگونه به مهارت مدیریت زمان دست پیدا کنیم ؟
مدیریت زمان در آزمون به معنای اختصاص دادن فرصت مناسب و تقسیم صحیح زمان برای پاسخگویی به تمامی سوالات است. در حقیقت شما تنها با تکیه بر اطلاعات، دانش و آموختههای خود نمیتوانید به موفقیت در آزمون ها دست پیدا کنید و داوطلبان زیادی هستند که با وجود داشتن سواد علمی بسیار بالا، به دلیل عدم مدیریت زمان در جلسه آزمون، فرصت کافی برای پاسخ دهی به تمام سوالات را ندارند و نتوانستهاند در جلسه آزمون، زمان خود را به درستی مدیریت و تقسیم کنند. این زیرکی و مدیریت درست زمان، به داوطلبان این امکان را می دهد تا دامنه بیشتری از سؤالات را پاسخ دهند و در نتیجه در طول جلسه آزمون استرس و اضطراب کمتری را تجربه کنند.
اولویت با سوالات آسان است
همه سوالات آزمون از امتیاز برابر برخوردارند و داوطلبان با پاسخگویی به سوالات سخت، متوسط و آسان امتیاز برابر کسب می کنند. پس بهتر است که به پاسخگویی سوالات سخت پافشاری نکنید و به سوالاتی که تسلط بیشتری دارید پاسخ دهید. باید بین سوالاتی که به هیچ عنوان قادر به پاسخگویی آن ها نیستید و سوالاتی که وقت گیر هستند، تمایز قائل شوید تا در صورت داشتن وقت اضافه، سراغ سوالاتی که زمان بیشتری برای پاسخگویی نیاز داشتند، بروید. برای این کار سوالات را علامت گذاری کنید. برای سوالاتی که اصلا بلد نیستید از علامت منفی و برای سوالاتی که نیاز به زمان بیشتری برای پاسخگویی به آن ها دارید، علامت ضربدر قرار دهید تا در انتهای آزمون به این سوالات رجوع کنید.
از روش زمانهای نقصانی استفاده کنید
در این تکنیک باید به هر کدام از درسها مدت زمان کمتری نسبت به زمان مشخص شده در کنکور اختصاص دهید. برای نمونه اگر مدت زمان پاسخگویی به سوالات یک درس ۲۰ دقیقه تعیین شده شما برای آن ۱۵ دقیقه فرصت صرف کنید و از آن عبور کنید. با این کار این امکان را به دست میآورید که با ذخیره زمان، پس از پایان یافتن سوالات دفترچه دوباره به سوالات پاسخ داده نشده بازگشته و آنها را بررسی کنید و جواب دهید.
پاسخگویی هدفمند داشته باشید
کسب درصد متعادل در همه درس ها، عامل مهمی در افزایش تراز و کسب رتبه بهتر، است. بنابراین هر درس را فقط در زمان پیش بینی شده برای آن باید مورد توجه قرار داد. برای این امر باید قبل از شروع آزمون زمان مورد نیاز برای هر درس را برنامه ریزی کنید. در صورتی که سوال های ساده یک درس را پاسخ دادید و زمان آن درس هنوز تمام نشده بود، به سراغ سوال هایی که علامت ضربدر یا منفی دارند بروید و اگر زمان به اتمام رسیده بود، آن درس ها را رها کرده و به سوال های درس بعد پاسخ دهید. همانطور که بارها گفته شده و حتی نفرات برتر به این نکته تاکید دارند که عامل اصلی افزایش تراز و درصد در کنکور، حل متعادل تمام دروس است.
با خود ساعت همراه داشته باشید
برای اینکه توجه کافی به زمان داشته باشید، میتوانید از یک ساعت مچی استفاده کنید تا مطمئن شوید که از زمان خود به خوبی استفاده میکنید. این کار به شما یادآوری میکند که در چه بخشهایی باید سرعت خود را افزایش دهید یا زمان کدام درس به پایان رسیده و باید آن را رها، به سراغ دروس دیگر بروید.
به اندازه کافی تست بزنید
بالا بردن مهارت تست زنی، حل تعداد مناسبی تست در هر مبحث و تمرین تکنیکهای تستزنی به شما کمک میکند تا در زمان خود صرفه جویی کرده و سوالات را در زمان کمتری حل کنید، با این حال لازمهی استفاده از تکنیکهای تستزنی، تسلط کافی بر این تکنیکها است که با تکرار و تمرین مستمر بدست میآید.
در آزمونهای آزمایشی شرکت کنید
استفاده از هر روش و تکنیکی برای موفق شدن، نیاز به تمرین و تکرار دارد. مدیریت زمان یکی از مهارت های مهم فراشناختی است که در روند آزمون های منظم و برنامه ای فرا می گیرید. آزمون های آزمایشی بهترین نوع شبیه سازی شرایط و سوالات کنکور است. سعی اصلی شما بر این باشد که جلسه آزمون آزمایشی را دقیقاً مطابق با جلسه کنکور فرض کنید و تمامی دانستهها و تکنیکهای خود را به کار گیرید تا به طور دقیق اطلاعات و عملکرد خود را مورد ارزیابی قرار داده و به بررسی نقاط قوت و ضعف خود اقدام کنید. پس با شرکت منظم در آزمون های آزمایشی فضای کنکور را برای خود شبیه سازی کرده و با این تمرین مداوم به ثبات خوبی در جلسه کنکور برسید.
روحیه خود را از دست ندهید
نکته قابل توجه در آزمون ها از دست ندادن روحیه و تمرکز در مواجهه با سوالات سخت است. در حالت معمول داوطلبان پس از برخورد با سوالات دشوار و در مواقعی که نمیتوانند به چند سوال پاسخ دهند روحیه و تمرکز خود را از دست میدهند. آنها در این شرایط به این نکته توجه نمیکنند که یک سوال سخت برای تمامی داوطلبان دشوار است و شما مجبور نیستید به تمامی سوالات پاسخ دهید. چرا که حتی نفرات برتر و برگزیده این آزمون در سالهای گذشته هم نتوانستهاند به صد درصد سوالات پاسخ دهند.
سخن پایانی
در پایان باید اشاره کنیم که مسلط شدن به تکنیک های مدیریت زمان در جلسه آزمون، مهارتی نیست که در یک یا دو آزمون به کمال برسد. بلکه باید قبل از هر آزمون، خوب فکر کنید و با توجه به میزان آمادگی خود هدف گذاری کنید، نقشه ذهنی طراحی کنید و سپس بارها و بارها روش های مدیریت آزمون را بررسی و اجرا کنید تا به تدریج به آمادگی کامل برسید.