سبد خرید شما خالی است
یکی از سوالات متداولی که دغدغه بسیاری از داوطلبان است، شرکت یا عدم شرکت در آزمون های آزمایشی است. هرساله با داوطلبانی مواجه میشویم که از ما می پرسند حتما باید آزمون شرکت کنم ؟ اگر آزمونم خراب شد با احساس شکست بعد از آزمون چه کنم؟
آزمونهای آزمایشی یکی از ابزارهای مهم در فرآیند آموزشی هستند که نقش و اهمیت آن در مسیر مطالعه غیر قابل انکار بوده و به داوطلبان کمک میکند تا نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کرده و در آزمونهای اصلی با آمادگی بیشتر حاضر شوند. اما همیشه با داوطلبانی رو به رو می شویم که از شرکت در آزمون های آزمایشی ترس دارند و فراری هستند. اما چرا این ترس؟ چرا باید یک فرآیند ارزیابی معمول، چنین تأثیری بر فرد داشته باشد؟
این ترس می تواند ریشه در عوامل مختلفی داشته باشد که در ادامه به آن ها می پردازیم:
نرسیدن به بودجه بندی آزمون
نرسیدن به سرفصل های آزمون آزمایشی از جمله دلایل پرتکراری است که داوطلبان برای عدم شرکت در آزمون بیان می کنند، که در اکثر موارد نداشتن یک برنامه مطالعاتی منسجم و مطابق با سرفصل های آزمون آزمایشی و محدودیت زمان یا تایم مطالعه کم داوطلب می تواند باعث عقب ماندن از آزمون ها شود که با کمک گرفتن از یک مشاور با تجربه برای برنامه ریزی و پیگیری اجرای برنامه می توان براین عقب ماندگی غلبه کرد.
نتیجه گرایی و کمالگرایی
برخی داوطلبان هدف خود را محدود به کسب نتیجه عالی در آزمون آزمایشی می کنند، گویی این تنها هدف و معیار موفقیت است. مسیر کنکور مانند دوی ماراتن، یک مسیر طولانی است. مهم ترین عمل در این مسیر پیوستگی، استمرار و تمرکز روی بهبود شرایط است. پس باید تمرکز خود را از روی نتیجه برداشته و به فرآیند معطوف کنید. به یاد داشته باشید که هر آزمون یک گام در راستای هدف اصلی شما است و بهبود فرایند و روش مطالعه به کمک آزمون بسیار مهم تر از نتیجه آن است و به مرور با اصلاح اشتباهات و مطالعه پیوسته، نتیجه آزمون ها پیشرفت بسیار زیادی خواهد داشت.
استرس و اضطراب
برای بسیاری از داوطلبان آزمونها را منبع اضطراب و ترس می دانند که این موضوع به دیگاه این افراد بستگی دارد و جز افرادی هستند که فقط بر روی نتیجه نهایی تمرکز دارند. یعنی ترس از عدم موفقیت و ارزیابی نامطلوب خود، از شرکت در این آزمونها مانند یک ترمزی برای عدم شرکت آنهاست.
عدم انگیزه
در برخی مواقع، داوطلبان به دلایل مختلف از جمله عدم علاقه به موضوعات درسی، نداشتن هدف واضح و مشخص، برنامه ریزی دقیق منطق با بودجه بندی آزمون ها و ... انگیزه لازم برای شرکت در آزمونهای آزمایشی را ندارند.
نگرانی از فراموشی مطالب
یکی دیگر از عوامل اصلی ترس از آزمون این مورد است. ممکن است داوطلبان پس از شرکت در آزمون، متوجه می شوند که بخش هایی از مطالبی را که آموخته اند، فراموش کردهاند. این امر طبیعی است و برای همه اتفاق می افتد(حتی برای رتبه های برتر) ولی آنچه اهمیت دارد، شناسایی این نقاط ضعف و تلاش برای مرور بیشتر مطالب است تا میزان فراموشی به حداقل برسد. در نهایت، غلبه بر ترس ناشی از آزمون نیازمند یک رویکرد جامع است که شامل پذیرش شکستها به عنوان فرصتهای یادگیری، مدیریت فشارهای بیرونی، بهبود روش های مطالعه و تمرکز بر مسیر مطالعاتی است. با اتخاذ این رویکرد، داوطلبان می توانند بر ترس خود غلبه کنند و با اعتماد به نفس بیشتری در آزمون ها شرکت کنند، زیرا میدانند که این فرصت ها، گامی در مسیر پیشرفت و رشد آنها هستند، نه تهدیدی برای موفقیت شان.
توقع اطرافیان
فشارهای محیطی از جمله انتظارات و فشارهای خانواده و اطرافیان نیز می تواند منجر به ایجاد استرس و نگرانی های اضافی شوند که بر عملکرد افراد در آزمون تأثیر منفی میگذارند. اطرافیان میتوانند حس اعتماد به نفس ما را به اوج برسانند یا باعث نا امیدی ما از مسیر پیش رو شوند. یادگیری مهارت “تاثیرنپذیرفتن” میتواند در خیلی از موقعیت ها به ما کمک کند. در این شرایط، مهم است که افراد بتوانند این فشارها را مدیریت کنند و بر اهداف شخصی خود متمرکز شوند.
سخن پایانی
به جای نتیجه، روی اشتباهات واصلاح آنها متمرکز شوید!
روی نتیجهی بد متمرکز نشوید و در عوض اشتباهات خود را تجزیه و تحلیل کنید. البته فراموش نکنید خراب شدن یک آزمون، به معنای شکست شما نیست. میتوان برای رسیدن به هدف بارها و بارها تلاش کرد. به جای اینکه از نتیجه ناراحت شوید، باید کارنامه خود را تجزیه و تحلیل کنید تا بدانید چه چیزهایی ممکن است اشتباه رخ داده باشد. و چطور میتوان این اشتباهات را برای آزمون بعدی جبران کنید.